Ziua Lacului Vidra - 30 iunie 2012, in statiunea Vidra, judetul Valcea
Alexandru Vlahută scria în "România pitoreasca", referindu-se la plaiurile vâlcene: generoasă, natura a dat acestui tinut "cu amândouă mâinile din toate frumusetile si din toate comorile cu care-i înzestrată tara Românească".

Sâmbătă, 30 iunie, pe aceste plaiuri, mai exact în statiunea Vidra, judetul Valcea va avea loc festivalul „Ziua Lacului Vidra”, proiect care are ca obiectiv atragerea unui număr cât mai mare de turisti într-o zonă sălbatică, străjuită de munti, unde linistea cu greu poate fi egalată.

Organizatorul evenimentului este Asociatia Eco-Natura, iar proiectul este finantat prin Regio – Program Operational Regional 2007-2013, axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă si promovarea turismului, 53 – Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare în scopul cresterii atractivitătii României ca destinatie turistică.

Lacul Vidra se află în inima Muntilor Lotrului, la granita judetului Vâlcea cu: Alba, Gorj, Hunedoara si Sibiu, mai precis în statiunea Vidra, la 30 km amonte de statiunea Voineasa. Descoperirea naturii pe acest drum montan oferă vizitatorului prilejul de a cunoaste una dintre cele mai frumoase zone montane ale tării. Drumurile înguste prin mijlocul vegetatiei luxuriante crează senzatia unei lumi de poveste, te astepti la orice pas să te întâlnesti cu Hansel si Gretl sau cu Scufita Rosie.

Evenimentul, avand ca moderator pe Bogdan Nicolai – realizatorul matinalului Alarma de la Pro FM, se va desfăsura pe tot parcursul zilei de sâmbătă si va avea invitati de marcă care vor canta si vor încanta publicul prezent în acest colt de natură feeric din inima Muntilor Lotrului.
Începand cu ora 12:30, vor urca pe scenă elevii de la Colegiul Matei Basarab – Ramnicu Valcea iar începand cu ora 14:00, Ansamblul “Braul de Aur” va invita la dansuri populare valcene si voie bună pe toti cei prezenti la eveniment.

Nu vor lipsi de la promovarea unei lumi de poveste nici membrii trupei Directia 5, care vor concerta încep?nd cu ora 16:00 si Compact, începand cu ora 18:00.
 
Turistii care doresc să viziteze o destinatie pentru drumetie, refacere, odihnă, aventură sau sport sunt asteptati într-o zonă care beneficiază de atractii formidabile: chei, cascade, pesteri, peste 80 de trasee marcate si întretinute, posibilitatea practicării alpinismului, schiului, pescuitului si vânătorii sportive, precum si numeroase puncte belvedere.

Turismul montan beneficiază de conditii deosebite de cazare si petrecere a vacantelor în statiunile Voineasa si Vidra.

Bogată în activităti culturale, majoritatea zonelor poartă amprenta specificului traditiei locale.

Cândva demult, în urmă cu milenii, la putin timp după ce s-au format muntii Carpati, se spune că trei ursitoare au poposit în zona muntilor Parâng si fascinate de pitorescul locului au binecuvântat locul pentru ca în viitor să fie locuit de un popor mândru, harnic, viteaz si fără de prihană: getodacii.

Mult mai târziu, când ursitoarele s-au întors din nou în mijlocul poporului geto-dac, l-au trimis în mijlocul lor pe Zalmoxes.

Legendarul om-zeu, născut în zona muntilor Parâng, colinda de dimineată până seara muntii fiind fascinat de bogătia si frumusetea lor. Tânărul Zalmoxes (sau Zalmoxis după alte legende) este considerat unul dintre primii întelepti care au ajuns pe plaiurile autohtone, apetitul său pentru cunoastere aducându-i acest binemeritat titlu.