Imobilele executate silit - oportunitate pentru cei ce doresc un imobil la un pret avantajos

Criza economică nu a adus cu sine doar dificultăți, ci și oportunități. Iar pentru cei care știu să profite de ele atunci când apar, acestea pot însemna, în piața de real estate, achiziționarea unei proprietăți considerabil mai ieftine decât în alte condiții, prin intermediul licitațiilor la care sunt scoase imobilele executate silit. Cum aflăm însă despre proprietatea potrivită și ce presupune întregul proces de a participa la o astfel de licitație? Ne explică pe larg specialistul Adrian Lisaniuc, responsabil de Departamentul Forclosure al companiei Regatta Real Estate.

De ce imobilele executate silit constituie o oportunitate?

“În ultima vreme, spune specialistul Regatta, pe fondul climatului economic dificil, s-a constatat un interes din ce în ce mai mare față de achiziționarea imobilelor executate silit. Motivul unui astfel de interes este unul foarte simplu: prețul de achiziție al unei astfel de proprități, mai puțin accesibil în alte condiții, dar foarte avantajos în acest caz”.

Cum aflăm despre astfel de oferte avantajoase?

“Acest tip de oferte este, într-adevăr, ceva mai greu de găsit, din cauza faptului că nu sunt la fel de popularizate precum celelalte tipuri de oferte pentru apartamente, case sau terenuri. Iar dacă se întâmplă să nu deții prea multe informații despre acest subiect, procedura ar putea părea descurajantă. Tocmai de aceea, constatând această oportunitate care i-ar putea ajuta pe oameni să-și achiziționeze o proprietate dezirabilă la un preț avantajos pentru ei, am creat în cadrul companiei Regatta Departamentul de Imobile Executate silit, departament prin care venim în întâmpinarea clienților noștri atât prin identificarea celor mai bune oferte de preț apărute pe acest segment al pieței, cât și prin consultanță în materie, pentru a le ușura și a le face mai accesibil întreg procesul de achiziție al unui imobil executat silit”, informeaza Adrian Lisaniuc.

Ce presupune participarea la o licitație pentru vânzarea silită a unui imobil?

Deși la prima vedere, pentru unii procedura ar putea părea una complicată, în realitate, ea nu presupune mai mult efort decât căutarea îndelungată și anevoioasă a unei proprietăți în condiții normale, prin numeroase vizionări, deplasări sau întâlniri cu diverși proprietari și agenți imobiliari. Mai mult, în acest caz, existența unor oferte clare a priori și selectarea lor de către specialiștii în domeniu, facilitează considerabil procedura. Odată stabilit interesul pentru o anumită proprietate, restul procesului nu mai reprezintă, practic, decât o procedură legală ce trebuie urmată în conformitate cu regulile obișnuite.

De ce documente este nevoie pentru a participa la o astfel de licitație?

Persoanele interesate să participe la licitație trebuie să depună la sediul societății executorilor judecătorești, până la termenul stabilit pentru organizarea licitației, urmatoarele documente:

- dovada plății unei cauțiuni reprezentând 10% din prețul de începere a licitației pentru termenul respectiv. Cauțiunea se consemnează la orice unitate a Băncii pe numele și la dispoziția executorului judecătoresc;

- o cerere de participare la licitație, în care se va preciza oferta de cumpărare;

-copie după actul de identitate, în cazul persoanelor fizice (cu procură autentificată notarial, împuternicire avocațiala, dacă este cazul), iar în cazul persoanelor juridice, copie după certificatul de înmatriculare la Registrul Comerțului, decizie asociați, mandat pentru persoana care reprezintă societatea;


Cum se desfășoară o licitație de acest tip?

În desfășurarea licitației, prețul de la care aceasta începe este cel stabilit în Publicația de Vânzare, în lipsa unei oferte care să conțină un preț mai mare sau mai mic agreat de către creditor. În cazul în care este prezent un singur licitator, prețul la care acesta poate adjudeca nu poate fi mai mic decât cel prevazut în Publicația de Vânzare. În cazul licitației unui bun imobil, persoana declarată adjudecatar al acestuia are obligația să achite prețul la care a adjudecat în termen maxim de 30 de zile de la data licitației, în timp ce persoanele care au participat la licitație dar nu au fost declarate adjudecatari, pot solicita restituirea cauțiunii consemnate.

Actul de Adjudecare va fi eliberat după achitarea integrală a prețului de adjudecare și împlinirea termenului procedural de 15 zile de la comunicarea procesului verbal de licitație către toate părțile implicate în procedura de executare silită. Actul de adjudecare constituie Titlu de Proprietate pentru adjudecatar și titlu executoriu împotriva debitorului său oricarei persoane care ocupă în fapt imobilul și nu deține un titlu opozabil (exemplu: contract de închiriere notat în C.F. anterior înscrierii somației imobiliare) pentru obligația de predare a imobilului. În ce privește predarea, aceasta este efectuată în baza titlului executoriu reprezentat și a unei cereri formulate în acest sens executorului judecătoresc, mai explică specialistul Regatta, Adrian Lisaniuc.

Departamentul de Executări Silite al companiei le stă la dispoziție clienților interesați cu cele mai potrivite și avantajoase oferte din aceasta zonă, precum și cu întreaga consiliere pe care o presupune întreg procedeul.

Cu 20 ani de activitate pe piaţa imobiliară, Regatta este una dintre cele mai importante companii cu capital integral românesc din industria de real estate. În 2013, sub sloganul “Open Your Future!”, Regatta a celebrat, printr-o campanie aniversară, cei 20 de ani de activitate ai firmei, în urma cărora poate fi cu ușurință descrisă ca fiind “The Real Estate Company”.