Doar 200 RON pe luna - diferenta dintre serviciile medicale din Romania si cele internationale

200 RON pe luna reprezinta diferenta dintre accesul la serviciile medicale primite in cadrul sistemului public din Romania si cele primite in cele mai bune institutii medicale din Europa. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de catre MediHelp International, care a comparat sumele lunare platite de romani catre CNAS si primele lunare platite pentru o asigurare privata de sanatate.

Studiul demonstreaza ca taxele lunare medii platite de cetatenii romani catre fondul national de sanatate sunt de aproximativ 200 RON, luand in considerare un venit mediu brut de putin peste 2000 RON (dupa cum se mentioneaza in Legea Bugetului Asigurarilor Sociale din 2012 publicata in Monitorul Oficial).

Aceasta contributie lunara le ofera romanilor acces la spitale de stat si ingrijire medicala in Romania. Totusi, aceasta suma nu acopera servicii complete in clinici sau spitale private, dupa cum a anuntat recent Ministerul Sanatatii.

Pe de alta parte, o prima de mai putin de 100 euro/luna (aproximativ 400 RON/luna) platita pentru o asigurare medicala privata ofera acces la servicii medicale in clinicile si spitalele din intreaga Europa. Asigurarea nu numai ca ofera libertate de alegere, dar acopera si tratamentul cancerului sau operatiile de transplant, precum si teste importante: tomografie computerizata, rezonanta magnetica sau Pet Scan.

“Este foarte trist ca oamenii care isi platesc taxele nu pot beneficia de tratamentul medical pe care il merita. Este bine cunoscut faptul ca sistemul de sanatate din Romania nu este dezvoltat suficient pentru a oferi cele mai bune servicii medicale pentru toti cetatenii. Este cu atat mai trist ca romanii se afla in imposibilitatea de a accesa servicii medicale private pe baza contributiei lunare. Acesta este un sistem unic care nu se intalneste nicaieri altundeva in Europa si cred ca guvernul ar trebui sa regandeasca aceasta organizare si sa implementeze sistemul celor 3 piloni: fonduri din partea statului, din sectorul privat si din asigurarile private de sanatate.”, spune Zahal Levy, Presedintele MediHelp International.

Comparatia din cadrul studiului a fost facuta luand in considerare informatiile furnizate de  Legea Bugetului Asigurarilor Sociale pentru 2012 publicata in Monitorul Oficial la sfarsitul anului 2011 si valoarea unei asigurari medicale cu acoperire europeana pentru adulti de pana la 40 de ani.