Cresterea crapului in Romania - informatii oferite de Fish House

Crapul este o specie de peste omnivora, care traieste in foarte multe zone, in special in Europa, America de Nord si China. Crapul este peste de apa dulce, dar se poate intalni si in ape cu pH acid. In Romania, populeaza atat ape statatoare cat si curgatoare, cu exceptia vailor si a zonelor dominate de curenti repezi.

Crapul, in special puiet de crap (larve, alevini, puiet predezvoltat), prefera apele cu temperaturi ridicate. Este un peste rezistent la varatiile fizico-chimice, comparativ cu pastravul sau salaul. Legat de gradul de oxigen in masa apei, crapul prefera ape cu 5-7 mg oxigen pe litru. In verile calduroase se dezvolta bine si la grade mai scazute de oxigen, respectiv 1-2 mg oxigen pe litru.

Cresterea si dezvoltarea normala pentru crap este in intervalul 18-28 grade Celsius. Cand temperatura creste sau scade considerabil fata de aceste valori, pestele nu se mai hraneste corespunzator. Crapul se hraneste cu fitoplancton respectiv zooplancton, viermi, moluste, insecte si plante submerse. Furajarea optima in decursul anului este perioada de vara, iarna crapul neconsumand hrana.

Maturitatea sexuala se produce la 2-3 ani pentru pestii crescuti in ferme piscicole, iar pentru cei care se dezvolta in mediul natural, maturitatea sexuala se realizeaza pe la anul 4. Crapul depune icre de pana la trei ori in decursul unui an. Femela depune de obicei pana la 125.000 de icre, cu o marime intre 1,3 si 2 mm. Incubtia icrelor dureaza intre 3 si 5 zile.

Dupa perioada de incubatie urmeaza stadiul de larva. Larvele se caracterizeaza prin sacul vitelin care asigura nutritia necesara pentru o perioada de pana la 7 zile. In stadiul de alevin, puietul de peste se hraneste normal si este caracterizat prin lipsa aparitiei solzilor. Solzii apar dupa aproximativ trei saptamani, ulterior perioadei de incubatie. Dupa aceasta perioada incepe stadiul de predezvoltat.

Fish House comercializeaza pe piata romaneasca  puiet de crap, amur, fitofag, caras, somn, salau, stiuca, in stadiul de larva, alevin, predezvoltat, vara I, vara II si peste de consum, cu acoperire pe toata Romania.