Cafe del Sol - prima cafenea aurita deschisa la Sibiu

In centrul istoric al viitoarei Capitale Culturale Europene, Sibiu, a fost inaugurata prima cafenea poleita cu aur, fiind mobilata cu antichitati cumparate la o licitatie din Paris. Cafeneaua a fost amenajata pe locul unui fost atelier de aurari din Evul Mediu, informeaza Rompres, citata de www.SMARThoreca.ro.

Cafe del Sol este prima cafenea de lux din oras, fiind decorata cu mobilier stilul Regency, cu o biblioteca cu carti de literatura, albume de arta si turistice la dispozitia clientilor. Cafeaua este importata din Elvetia.

"Ideea ne-a venit la o cafea si ne-am gândit sa deschidem o cafenea altfel, ceva deosebit. Bogdan, unul dintre patroni, vroia sa îsi vânda apartamentul si sa îsi ia unul mai mare. A venit agenda imobiliara si asa am întrebat daca nu mai sunt spatii comerciale libere. Era ultimul spatiu comercial din Piata Mica", a declarat pentru Rompres Andrei Agoston, managerul cafenelei.

Cu o investitie de câteva zeci de mii de euro, dupa cinci luni de munca, doi tineri sibieni au dat viata unuia din colturile uitate ale orasului vechi. Unul dintre patroni locuieste acum în chirie, dupa ce si-a investit toti banii în aceasta afacere.

"Ultima piesa de mobilier, stilul Regency, a fost terminat cu o ora înaintea deschiderii cafenelei. Scaunele sunt îmbracate în foita de aur, rafturile la baie, la fel. Stilul Regency este unul opulent. Pe tavan se pastreaza o pictura murala de secolul 18, restaurata în întregime, am pastrat fâsiile de tencuiala veche. Pe pereti sunt tablouri pictate de unul din patroni care este pictor", a spus managerul Cafe del Sol.

Cafeneaua aurita de la Sibiu, Cafe del Sol, ofera nu doar specialitati pe baza de cafea, de la preturi începând cu 4,80 RON, ci si cafea rece, ceaiuri, iaurturi, torturi, bere si vinuri, dar si trabucuri originale cubaneze. La Cafe del Sol, clientii pot sa îsi aleaga din pivnita cafenelei vinuri frantuzesti, românesti, dar si un vin special, Cafe del Sol, facut special dupa o reteta româneasca si îmbuteliat într-o crama privata din Sibiu. În cafeneaua aurita, clientii pot bea vinul în timp ce servesc brânzeturi frantuzesti, dar si brânza din Marginimea Sibiului.

Situata langa Podul Minciunilor din Sibiu, prima cafenea aurita din oras a luat fiinta pe locul unde sibienii s-au obisnuit sa vada în ultimii ani dejectii, câini comunitari si mai ales un adapost pentru boschetari. Cea mai luxoasa cafenea din oras a transformat un colt uitat al Sibiului într-o afacere prospera, bazata pe turismul cultural.

Cafeneaua este si o galerie de pictura, unde unul dintre patroni, pictorul Bogdan Mihai Radu îsi expune lucrarile. "Dorim ca acest loc numit cafenea sa gazduiasca vernisaje de fotografie, grafica si pictura, iar turistii sa aiba conexiune la net wireless", a anuntat pictorul Bogdan Mihai Radu.

Înainte de a crea Cafe del Sol, Bogdan Mihai Radu s-a dedicat doar copiilor cu handicap fizic si psihic, cu care a avut o expozitie de pictura.

Istoria primei cafenele aurite din Sibiu se pierde însa în începuturile orasului. Casa care adaposteste cafeneaua a fost construita la 1536, fiind una din primele case care faceau parte din primul zid de fortificatie al Sibiului care apara Biserica Evaghelica. Fost atelier de aurari în Evul Mediu, transformat mai târziu un bacanie, dupa Revolutia din 89, locuinta pentru o familie de rromi, în 2004, cu acordul fostului ministru al culturii, Mona Musca, locul a devenit spatiu comercial.

 

Sursa: SMART horeca - www.SMARThoreca.ro ©