Thompson preia oficial Reuters pentru 12,8 miliarde euro

Compania canadiana Thompson Corp a convenit preluarea grupului britanic de media Reuters Group PLC, pentru aproximativ 8,7 miliarde lire sterline (12,8 miliarde euro sau 17,2 miliarde dolari), creand astfel cel mai mare furnizor de informatii financiare din lume, au anuntat cele doua companii, transmite Reuters, citata de Rompres si ziarul financiar electronic www.SMARTfinancial.ro.

Intr-un comunicat comun, cele doua societati au precizat ca tranzactia beneficiaza de sprijinul Reuters Founders Share Company, însa are nevoie de aprobarea autoritatilor de reglementare. Potrivit structurii actionariatului Reuters, nici un actionar nu poate detine mai mult de 15 procente din actiunile Reuters, însa grupul Reuters Founder Share Co. detine o actiune de aur (golden share) care poate bloca o eventuala oferta ostila daca apreciaza ca exista pericole la adresa independentei editoriale.

Mai multi actionari Reuters au apreciat ca oferta de 352 -1/2 pence plus 0,16 actiuni Thomson pentru fiecare actiune Reuters este una corecta. Având în vedere pretul de 605-1/2 pence înregistrat de actiunile Reuters la încheierea sedintei de luni, oferta grupului canadian are o valoare de 692 pence per actiune.

Familia Thomson, care detine 70 la suta din grupul cu acelasi nume prin intermediul holdingului Woodbridge, va controla 53 la suta din noul grup Thomson-Reuters. Woodbridge va fi scutita de la prevederea care limiteaza la 15 procente participatia detinuta de orice actionar la Reuters, cu conditia ca societatea sa ramâna sub controlul familiei Thomson.

Thomson-Reuters va avea aproximativ 49.000 de angajati si venituri de 12 miliarde dolari. Controlând aproximativ 34 de procente din piata informatiilor, noua societate se va plasa în fata grupului american Bloomberg LP, care, potrivit firmei de consultanta Inside Market Data, controleaza 33 la suta din piata. Thomson Reuters va fi cotata la bursele de la Londra si Toronto si va fi condusa de Tom Glocer, care în prezent este director executiv la Reuters.

Activitatile de stiri si informatii financiare ale Thomson si Reuters vor fi regrupate sub denumirea Reuters iar alte activitati oferite de Thomson vor fi redenumite Thomson-Reuters Professional. Cele doua companii se asteapta la sinergii anuale de 500 milioane dolari în urmatorii trei ani de la finalizare tranzactiei, asteptata la finele acestui an sau la începutul lui 2008.

Dow Jones, Reuters, Thomson si Bloomberg concureaza pentru furnizarea de informatii financiare în timp real. Recent, grupul News Corp. a facut o oferta de cinci miliarde dolari (3,7 miliarde euro) pentru preluarea Dow Jones & Co., compania care detine prestigiosul cotidian The Wall Street Journal, însa actionarii companiei au anunta ca au votat împotriva ofertei venite de la compania controlata de Rupert Murdoch.

 

Articol bazat pe un material furnizat de agentia de presa Rompres.
SMART financial - www.SMARTfinancial.ro
©