Fonduri europene - bani pentru apicultori

Apiculorii din Romania pot accesa fonduri europene de circa doua milioane de euro anual în perioada 2008-2010, la care se adauga alte doua milioane de euro de la bugetul de stat, sumele fiind alocate prin intermediul Programului National Apicol, aprobat de Comisia Europeana.

Documentul contine tipurile de activitati care vor fi finantate si conditiile de acordare a sumelor. Apicultorii si asociatiile de crescatori de albine vor putea primi bani, de exemplu, pentru combaterea anumitor boli ale albinelor sau pentru achizitia de roiuri, matci si familii de albine. În plan sunt cuprinse activitatile care nu sunt prevazute deja în cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala, cum ar investitiile în stupine sau cercetarea în domeniu.

Programul apicol a fost elaborat pentru perioada 2008-2010, iar fondurile alocate pentru fiecare an de CE sunt de aproape doua milioane de euro, reprezentând 50% din cheltuieli. Astfel, România va completa, de la bugetul de stat, alte doua milioane de euro anual.

Fondurile ar putea fi accesate începând cu 15 septembrie, când vor fi aprobate normele de acordare a finantarilor, printr-un ordin al ministrului Agriculturii. "Apicultorii vor primi bani fie prin depunerea unei serii de documente sau prin elaborarea unui proiect. Se lucreaza deocamdata la aceste norme de aplicare si derulare a programului, care vor fi cuprinse într-un ordin al ministrului Agriculturii. Ordinul ar putea aparea pâna pe 15 septembrie", a declarat Dana Chirca, consilier pe probleme de apicultura în Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Fondurile sunt destinate atât crescatorilor individuali de albine, cât si asociatiilor, cooperativelor sau grupurilor de producatori.

In România activau, la sfârsitul anului trecut, aproape 37.000 de apicultori, dintre care majoritatea - peste 35.000, lucreaza în asociatii, potrivit datelor MADR. Aproape jumatate dintre crescatorii de albine detin stupine de marime medie, cu între 51 si 80 de stupi, în timp ce numarul apicultorilor care au peste 150 de stupi este foarte redus - 4,2%. Domeniul nu a fost atractiv pentru investitori, numarul de persoane implicate în afaceri cu miere variind foarte putin din 1999 (35.500 de apicultori) si pâna în 2006 (36.900 de apicultori). Apicultura nu este un domeniu atractiv pentru tineri, mai arata datele ministerului, doar 16% dintre crescatori având sub 35 de ani. Majoritatea apicultorilor au vârste cuprinse între 35 si 50 de ani.

 

Adrian Dragomir, revista ABC Agricol, partener SMARTfinancial.ro

SMART financial - www.SMARTfinancial.ro ©