Statele din Golf au cumparat jumatate din actiunile Bursei de valori de la Londra

Emiratele Qatar si Dubai au devenit primii doi actionari la Bursa de valori de la Londra (London Stock Exchange - LSE), controlând impreuna aproximativ jumatate din actiunile celei de-a treia burse de valori din lume, informeaza Reuters, citata de Rompres si ziarul financiar electronic www.SMARTfinancial.ro.

Intr-un comunicat remis autoritatilor de reglementare Qatar Investment Authority (QIA), divizia de investitii a guvernului din Qatar a anuntat ca a achizitionat 20,86 procente din LSE. Potrivit unor surse din apropierea tranzactiei, QIA a preluat 41,7 milioane actiuni LSE la un pret de 1.585 pence per actiune.

Bursa de valori din Dubai (Borse Dubai), o societate controlata de emiratul Dubai, a convenit preluarea pachetului de 28 la suta din actiunile LSE detinute de operatorul bursier american Nasdaq la un pret de 1.414 pence per actiune. Pretul platit de QIA reprezinta o prima de 12 procente comparativ cu oferta Borse Dubai. De asemenea, conform unui acord complex convenit de Borse Dubai cu Nasdaq, Bursa din Dubai va prelua o participatie de 19,99 la suta din actiunile Nasdaq, insa drepturile de vot sunt limitate la cinci la suta.

In timp ce guvernul SUA urmeaza sa analizeze chestiunile de securitate legate de investitia societatii din Dubai, conducerea LSE a salutat intrarea QIA in capitalul sau. "QIA este recunoscuta pentru ca face investitii substantiale pe termen lung in companii cu potential de crestere astfel ca suntem incântati sa vedem ca este recunoscuta pozitia strategica si potentialul de crestere de care dispune LSE", a declarat directorul executiv de la LSE, Clara Furse.

Intrarea statelor din Golf in capitalul LSE semnaleaza o modificare substantiala a capitalului actionar al celei mai vechi burse de valori din lume, de la fondurile speculative interesate de investitii pe termen scurt la investitorii strategici interesati de investitii pe termen lung. Atât QIA cât si Borse Dubai au anuntat ca nu au de gând sa faca o oferta pentru LSE, insa QIA a precizat ca isi rezerva dreptul de a-si majora participatia daca va aparea o companie care va lansa o oferta pentru LSE.

In ultima vreme, fenomenul de consolidare a burselor de valori a capatat amploare, pe fondul presiunilor exercitate de clienti, care vor reducerea costurilor de tranzactionare si cresterea disponibilitatii serviciilor bursiere la nivel international. NYSE Group, cea mai mare bursa de valori din lume, este in plin proces de fuziune cu operatorul bursier pan-european Euronext.

London Stock Exchange (LSE) va oferi 1,6 miliarde euro pentru Borsa Italiana, oferta urmând sa se deruleze sub forma schimbului de actiuni. Directorul executiv al bursei din Milano, Massimo Capuano, a fost autorizat de consiliul de administratie sa finalizeze procedurile de negociere cu LSE. Noua societate holding care va controla ambele platforme de tranzactionare va fi condusa de 12 membri, dintre care sapte de la LSE si cinci de la Borsa Italiana.

Operatorul bursier american Nasdaq Stock Market Inc si Bursa din Dubai au cazut de acord sa-si uneasca fortele pentru a prelua operatorului bursier scandinav OMX, punând capat unei lungi dispute pentru preluarea operatorului european. Conform unui acord complex, Borse Dubai va continua cu oferta sa de 230 de coroane suedeze pentru o actiune OMX, insa Nasdaq va prelua toate actiunile detinute de Borse Dubai la OMX AB.

In schimb, Nasdaq va plati Borse Dubai suma de 1,23 miliarde euro in bani gheata la care se adauga o participatie de 19,99 la suta din actiuni si cinci la suta din drepturile de vot in Nasdaq. in sfârsit, Nasdaq va face o investitie strategica in Dubai International Financial Exchange (DIFX). in luna mai a acestui an, Nasdaq a facut o oferta mixta (cash si actiuni) in valoare de 2,7 miliarde euro pentru OMX. Ulterior, in luna august, Borse Dubai (condusa de fostul CEO de la OMX Per Larsson) a venit cu o oferta superioara de 2,94 miliarde euro in bani gheata.

Nasdaq incearca sa intre pe piata bursiera europeana pentru a putea concura cu rivalul NYSE Euronext, care detine burse de actiuni si derivative pe ambele maluri ale Atlanticului. Prin preluarea OMX, Nasdaq va prelua controlul la sapte burse din tarile scandinave si tarile baltice, regiune unde valoarea actiunilor tranzactionate zilnic s-a dublat in perioada care a trecut din 2003 si pâna in prezent.

 

Articol bazat pe un material furnizat de agentia de presa Rompres.
SMART financial - www.SMARTfinancial.ro ©