S-au anuntat pixelii castigatori la festivalul international de film digital Kinofest
S-a incheiat o noua editie Kinofest, unicul festival international de film digital din România, desfasurat între 14 si 16 septembrie la Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti (Palatul Parlamentului, etajul 4). Pe parcursul celor trei seri ale festivalului, peste 1.000 de spectatori au venit la MNAC, pentru a viziona cele peste 160 de filme prezentate, din care 115 au concurat în cele trei sectiuni de concurs: animatie, micromovie si fictiune. Filmele au fost proiectate simultan pe 20 de ecrane de proiectie si plasme, creînd un ambient digital special.

Aflat la a doua editie, festivalul a reunit filme din peste 20 de tari, de pe 4 continente, iar duminica, pe 16 noiembrie, au fost desemnati câstigatorii competitiei. Mai multe din filmele înscrise au avut un palmares international impresionant , dintre care amintim: Contracuerpo (film distins cu marele premiu la Festivalul de Venetia, si nominalizat la Oscar din partea Spaniei, plus peste 20 de alte premii), sau Legenda omului lent (40 de premii internationale),

Duminica, în înheierea festivalului, a avut loc seara de gala, care a inclus festivitatea de premiere si 3 concerte speciale, sustinute de: Cycler (synths, samplers, programming) & Florentina (vocals) cu vizualuri de Anemic Cinema & Thora Noir, urmati de Minus&Ion, si Howling Saints. Dintre filmele înscrise în competitie, juriul a ales în fiecare din cele 3 zile ale festivalului filmul câstigator al fiecarei categorii. Premiile pentru filmele câstigatoare au fost oferite de Adobe România (3 pachete Creative Suite 4 Production Premium) si de Galeria 115 (3 tablouri realizate prin imprimarea pe pânza a creatiilor realizate de artisti digitali europeni).

La sectiunea fictiune, cele 28 de filme care au intrat în competitie au fost jurizate de Catalin Saizescu (regizor), Emanuel Lazarescu (critic de film, editor Cinefan.ro), Claudiu Paun (director de fotografie), Cristina Zaharia (critic de film, editor Port.ro). Câstigatorul ales de acestia a fost Lucas Figuero (Spania), care a participat cu proiectul Porque hay cosas que nunca se olvidan.

Cea mai strânsa a fost competitia în cazul la sectiunea de Animatie, unde au fost înscrie 45 de lucrari în concurs. Din juriu au facut parte Radu Tinc (art director Nano Design), Bogdan Lazar (creative director, animator Golem Studio) si Vasile Alboiu (digital creative director Ogilvy Group). Marele premiu a fost obtinut de Dmitry Gellery (Rusia), pentru creatia Malcik.

Sectiunea Micromovie a adus la Kinofest o categorie în premiera, filme realizate special pentru telefonul mobil, 42 de filme fiind înscrise în concurs. Juriul a fost format din Radu Tinc, Bogdan Lazar, Vasile Alboiu si Cosmin Tapu (din partea MNAC). Microfilmul premiat în cadrul acestei sectiuni a fost The Flower, realizat de canadienii Dale Hayward & Phil Dubrowsky.

"Editia de anul acesta si campania sa de promovare si-au propus sa repozitioneze pixelul... pentru ca "pixelii rup pelicula", pentru ca au ceva de spus si pentru ca ei fac deliciul filmelor digitale. Când vine vorba de film digital, Kinofest se simte cu pixelii pe caciula... pentru ca nu este numai singurul festival de gen din România, ci si din Europa de Est. Initiativa a debutat în 2007, având ca misiune promovarea tinerilor pasionati de arte vizuale, indiferent din ce colt al lumii provin, a noilor viziuni mondiale în media, tehnologie si în artele vizuale", spun organizatorii.

Cel care a creat Kinofest-ul este regizorul si producatorul independent de film Valentin Partenie, el însusi participant în numeroase festivaluri de film digital si animatii din lume, si câstigator a câteva premii (precum cele din Japonia sau SUA). Mai multe detalii puteti gasi pe site-ul oficial al festivalului www.kinofest.com. Kinofest este un eveniment sustinut de IQads si recomandat de Radio Guerrilla, având ca parteneri MNAC si Galeria 115. Partenerii media care au sustinut evenimentul au fost: Photo Magazine, Connect, 24-FUN, Money Express, Republik, Monopoly TV, Zoom si Cotidianul.