transport caini, transport catei, transport caini international, transport catei international, transport pisici, transport pisici international, transport animale, transport animale de companie, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini franta, transport caini belgia, transport caini pret, transport pisici germania, transport pisici anglia, transport animale anglia, transport animale germania, transport caini romania
Curs Valutar -- lei lei

 
A fost lansat Catalogul Persoanelor Fizice Autorizate click aici pentru detalii

ora exacta

avocat Timisoara avocati

cosuri cadou Gourmetgift

Contabilitate Constanta

service frigidere reparatii

Servicii seo

Expert Contabil Constanta

Transport caini

Tigara Electronica Smokemania

Deblocari usi metalice

ponturi pariuri sportive

Generator curent

BaniiNostri.ro

reparatie frigidere Bucuresti

Curs Valutar E-ziare.ro


 
Contact & Despre noi
Politica de confidentialitate
SMART financial - © Smart Press
gazduit de www.simpliq.ro


« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol
Adaugat in data de 02-10-2010

Salariul mediu net in 2009, cu doar 4% mai mare fata de 2008

Salariul mediu net in 2009, cu doar 4% mai mare fata de 2008 Salariul mediu net lunar la nivelul economiei naţionale (1361 lei) a înregistrat o creştere de 4% (plus 52 lei) in 2009, comparativ cu anul precedent, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), citat de Agerpres si www.SMARTfinancial.ro.

Cele mai mari câştiguri salariale medii nete, superioare mediei pe economia naţională, s-au realizat în anul 2009 în: intermedieri financiare şi asigurări (de 2,3 ori), în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 89,1 la sută, în informaţii şi comunicaţii cu 81,3 la sută, în industria extractivă cu 73,4 la sută.

Câştigul salarial mediu lunar net a fost de 1361 lei, depăşindu-l pe cel al anului 1990 cu 28,3% în termeni reali (exprimat în raport cu evoluţia preţurilor de consum ale populaţiei). Câştigul salarial mediu lunar brut a fost de 1845 lei. Angajatorii au cheltuit în medie pe o lună 2425 lei/salariat.

Câştigul salarial mediu brut lunar pe total economie realizat în anul 2009 (1845 lei) a fost cu 4,8% (plus 84 lei) mai mare decât cel din anul 2008. Câştigurile salariale medii lunare nete care s-au situat la cea mai mare distanţă sub media pe economie au fost în: hoteluri şi restaurante (-41,3 la sută), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-35,9 la sută), agricultură, silvicultură şi pescuit (-26 la sută), comerţ (-23,1 la sută), construcţii (-21,5 la sută).

Indicele câştigului salarial real (exprimat în raport cu evoluţia preţurilor de consum ale populaţiei) a fost de 128,3% faţă de anul 1990 şi de 98,5 la sută faţă de anul 2008.

Femeile au câştigat în medie cu 131 lei mai puţin decât bărbaţii, realizând un câştig salarial brut lunar de 1.775 lei (faţă de 1.
906 lei al bărbaţilor) şi un câştig salarial net lunar de 1.310 lei (faţă de 1.405 lei al bărbaţilor). Bărbaţilor le-au revenit câştiguri salariale medii lunare nete superioare femeilor în majoritatea activităţilor economice, cele mai mari diferenţe (peste 25%) regăsindu-se în alte activităţi de servicii (35,8 la sută), în intermedieri financiare şi asigurări (29,2 la sută) şi în industria prelucrătoare (27,6 la sută).

În profil teritorial, pe judeţe, câştigul salarial mediu lunar net în anul 2009 s-a situat sub media pe economie în 35 dintre judeţe. Cel mai scăzut nivel (1.025 lei) s-a înregistrat în judeţul Bihor, cu 24,7 la sută mai puţin decât media pe economie.

La polul opus s-a situat câştigul salarial mediu lunar net realizat în Municipiul Bucureşti (1.831 lei), cu 34,5 la sută peste media pe economie. Costul mediu lunar al forţei de muncă a fost în anul 2009 de 2.425 lei/salariat, în creştere cu 5,6 la sută faţă de anul precedent.

Material furnizat de Agerpres si citat de SMARTfinancial.ro.


 » Adauga comentariul tau Comentarii 
 
 
» adauga
« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol

Recomanda aceasta pagina 
Daca considerati acest articol interesant il puteti recomanda unui prieten folosind formularul alaturat.
 


Newsletter SMARTfinancial


» reset
TVA
+TVA
» arhiva curs valutar