transport caini, transport catei, transport caini international, transport catei international, transport pisici, transport pisici international, transport animale, transport animale de companie, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini franta, transport caini belgia, transport caini pret, transport pisici germania, transport pisici anglia, transport animale anglia, transport animale germania, transport caini romania
Curs Valutar 28-03-2024 4.5892 lei 4.971 lei

 



A fost lansat Catalogul Persoanelor Fizice Autorizate click aici pentru detalii

ora exacta

Inele de logodna

Imobiliare, real estate

cosuri cadou Gourmetgift

Laronef

Contabilitate Constanta

service frigidere reparatii

Expert Contabil Constanta

Servicii curatenie Cluj

Deblocari usi metalice

Asfaltari Bucuresti

lac de pescuit cluj

Info, blog

reparatie frigidere Bucuresti

Curs Valutar E-ziare.ro


 
Contact & Despre noi
Politica de confidentialitate
SMART financial - © Smart Press
Stocheaza documente in cloud


« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol
Adaugat in data de 29-08-2007

Privind lung dupa banii Uniunii Europene

Privind lung dupa banii Uniunii Europene

Isi mai aminteste cineva cu exactitate cate declaratii guvernamentale a auzit despre cum vor beneficia în 2007 intreprinzatorii români din toate domeniile de ajutor financiar de la Uniunea Europeana? Nu cred. Si oricum fiecare luna care trece demonstreaza ca valoarea lor reala este nula. Accesibilitatea fondurilor europene se dovedeste a fi din ce în ce mai inaccesibila.

Prinsi cu agitatia de zi cu zi, sigur nu ati mai avut timp sa constatati ca, de la începutul anului si pâna acum suma destinata României pentru agricultura s-a diminuat constant si drastic. Sa ne reamintim împreuna. Prin ianuarie, daca accesai bugetul UE, gaseai alocata pentru tara noastra suma de 742 de milioane de euro pentru agricultura si dezvoltare rurala în 2007.

Intre timp, modul de actiune al guvernului a modificat radical disponibilitatea oficialilor de la Bruxelles de a-si mentine angajamentele financiare fata de România. Primul semnal a fost trimiterea cu întârziere a Planului National Strategic pentru Dezvoltare Rurala. Acesta a ajuns la "destinatie" abia în martie desi era un document de pre-aderare si ar fi trebuit sa se afle pe masa Comisiei Europene pentru Agricultura înca din octombrie 2006.

Rezultatul nu a întarziat sa apara. La mijlocul lunii iunie comisarul european Leonard Orban dadea ca sigura diminuarea fondurilor pentru România cu circa 25%.

Realitatea a confirmat indirect luarea acestei masuri, pentru ca guvernul nu a anuntat nimic oficial. La licitatia pentru desemnarea bancii depozitara a fondurilor UE, suma notificata în anuntul de licitatie a fost de 560 de milioane de euro. Adica, cu 25% mai mica decât cea din ianuarie.

Si ca sa nu credeti ca vom cheltui macar cele 560 de milioane de euro de mai sus, adaugam pentru edificare completa, o concluzie apartinând chiar ministrului agriculturii, facuta, e drept cu ceva timp în urma, dar care a ramas valabila. Cel putin un sfert dintre cele peste 400 de milioane de euro care sînt alocati ca plati directe pentru fermierii români în acest an ar putea fi pierduti pentru simplul fapt ca taranii nu au depus cererile de solicitare a subventiilor.

Decebal Traian Remes a gasit si cauza: situatia "dezastruoasa" pe care a gasit-o când a preluat portofoliul. "Pericolul este imens si, oricât ar deranja adevarul, afirm acum ca vom pierde bani", a spus ministrul. Toate acestea în conditiile în care fermierii români vor beneficia de fondurile comunitare cel mai devreme în luna martie 2008, desi România a aderat la UE la 1 ianuarie 2007.

Este adevarat ca Planul National Strategic pentru Dezvoltare Rurala nu a primit înca girul Comisiei Europene. Sa nu credeti însa, în mod eronat, ca doar la Agricultura este aceasta situatie. Trebuiesc refacute de asemenea si programele de la Mediu si Transporturi.

 

Ultima varianta a Programul Sectorial de Mediu, elaborat de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, a fost trimisa la Comisia Europeana pentru începerea negocierilor în data de 31 ianuarie 2007. Cu toate acestea textul documentului trebuie refacut, desi doar în chestiuni de terminologie si nu de fond cum sustin oficiali din minister.

La fel stau lucrurile si cu Programul sectorial din domeniul Transporturilor, pe care oficialii CE l-au retrimis responsabililor români tot pentru efectuarea de modificari. Sau, altfel spus, si banii pentru Mediu si Transporturi sunt blocati în conditii similare celor de la Agricultura. Se pare ca tine strict de stilul de munca al actualului guvern.

O ultima constatare. În momentul de fata abia a fost desemnata banca în care vor fi depozitate fondurile UE destinate sectorului agricol din România. Aceasta este deocamdata BCR, iar termenul limita pentru semnarea contractului ar fi trebuit sa fie 27 august.

 

La licitatia pentru gestionarea fondurilor UE destinate sectorului agricol românesc în 2007, din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), au participat cu oferte trei banci autohtone: Raiffeisen Bank, Banca Comerciala Carpatica, BCR si Bancpost. Nivelul sumelor care vor ajunge efectiv în România în acest an sunt estimate la 560 de milioane de euro, potrivit anuntului de licitatie.

Am spus "deocamdata" deoarece rezultatul licitatiei a fost deja contestat de Raiffeisen Bank care sustine ca oferta bancii desemnate câstigatoare nu a îndeplinit cerintele caietului de licitatie - partea tehnica. "Practic, comisia nu a tinut cont de documentele care atesta calitatea managementului serviciilor, pe care le-am prezentat, descalificând astfel o oferta mai buna din punct de vedere tehnic si financiar", au spus reprezentantii Raiffeisen Bank, citati de Mediafax. Ca urmare a contestatiei depuse, procedurile privind depozitarea fondurilor sunt suspendate pâna la rezolvarea acesteia.

In cazul în care înca nu v-ati dat înca seama, va spunem noi care este cea mai importanta consecinta. Chiar daca ati depus documentatia necesara întocmita exact dupa cerintele UE, si ati fost ales sa primiti niste bani europeni, si aveti toate aprobarile necesare pentru a accesa acesti bani, totul s-a blocat la ghiseul bancii. Nu poti primi de la banca niste bani care nu au fost înca trimisi. Din aceasta dilema nu putem iesi.

Petre Moraru, revista ABC Agricol, partener SMARTfinancial.ro

SMART financial - www.SMARTfinancial.ro ©

.


 » Adauga comentariul tau Comentarii 
 
 
» adauga
Kristofer Morrow
Dear smartfinancial.ro administrator, Your posts are always well-formatted and easy to read.
« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol

Recomanda aceasta pagina 
Daca considerati acest articol interesant il puteti recomanda unui prieten folosind formularul alaturat.
 


Newsletter SMARTfinancial


» reset
TVA
+TVA
» arhiva curs valutar