transport caini, transport catei, transport caini international, transport catei international, transport pisici, transport pisici international, transport animale, transport animale de companie, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini franta, transport caini belgia, transport caini pret, transport pisici germania, transport pisici anglia, transport animale anglia, transport animale germania, transport caini romania
Curs Valutar 29-03-2024 4.6085 lei 4.973 lei

 



A fost lansat Catalogul Persoanelor Fizice Autorizate click aici pentru detalii

ora exacta

Inele de logodna

Imobiliare, real estate

cosuri cadou Gourmetgift

Laronef

Contabilitate Constanta

service frigidere reparatii

Expert Contabil Constanta

Servicii curatenie Cluj

Deblocari usi metalice

Asfaltari Bucuresti

lac de pescuit cluj

Info, blog

reparatie frigidere Bucuresti

Curs Valutar E-ziare.ro


 
Contact & Despre noi
Politica de confidentialitate
SMART financial - © Smart Press
Stocheaza documente in cloud


« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol
Adaugat in data de 09-02-2010

Trepidatiile pietelor globale salveaza yenul japonez - editorial

Trepidatiile pietelor globale salveaza yenul japonez - editorial
 Alte stiri la aceasta categorie
Pana la nivelul zilei de 25 ianuarie, cele mai recente ipoteze de lucru cu care am operat – introduse in a doua parte a lunii decembrie – s-au referit la perspectiva unei aprecieri explozive a pretului futures al zaharului (sincronizate cu cresteri suplimentare ale cotatiilor pentru alte doua marfuri din aceeasi categorie, cafea si cacao) precum si la orizontul unei deprecieri generalizate a yenului japonez.

Pe 22 ianuarie, insa – la doar o zi dupa primul webinar Tradeville macro-global din acest an – am abandonat ambele ipoteze, notand postura lor vulnerabila in conditiile modificarii precipitate a tabloului macro care pana de curand fusese favorabil prelungirii euforiei pietelor financiare internationale si a speculatiilor globale „carry trade”. Caracteristicile de risc raportat la castigul potential – notam pe 22 ianuarie – nu mai erau comparabile cu cele pe care le percepeam la momentul formularii celor doua ipoteze.

In perioada cuprinsa intre mijlocul lunii decembrie si 22 ianuarie, la IntercontinentalExchange pretul futures al zaharului cu cea mai apropiata scadenta (martie 2010) a inregistrat o apreciere de aproape 16%. Cotatiile cafelei cu aceeasi scadenta, insa, au scazut cu aproape 5%, in timp ce cotatiile pentru cacao au ramas aproape identice cu cele observabile la mijlocul lunii decembrie.

Pe 1 februarie, pretul futures al zaharului cu cea mai apropiata scadenta (martie 2010) a atins un nou maxim al ultimilor 29 de ani la 30,4 centi pe livra. Faptul ca aceasta piata ramasese in controlul puternic al cumparatorilor in ciuda trepidatiilor globale resimite la sfarsitul lunii ianuarie a oferit o imagine inca si mai sugestiva asupra dezechilibrului fundamental remarcabil dintre cererea si oferta fizice.

Saptamana trecuta, insa, cumparatorii au ratat initiativa – cotatiile pierzand peste 15%, un declin mai sever decat deprecierile suferite de alte marfuri ca de pilda cupru (-6%), petrol (-4%) si aur (-3%).

In perioada cuprinsa intre sfarsitul lunii decembrie si 22 ianuarie, realul brazilian, randul sud-african, dolarul australian, dolarul neo-zeelandez si coroana norvegiana au suferit in fata yenului japonez o pierdere consolidata de usor peste 1%.
Pe 22 ianuarie, cotatiile dolarului american in fata yenului japonez erau comparabile cu cele inregistrate la sfarsitul lunii decembrie.

Pe 26 ianuarie, Banca Japoniei a decis mentinerea ratei cheie a dobanzii la nivelul de 0,1% si nu a anuntat masuri suplimentare de relaxare monetara cantitativa. Institutia a ajustat in usoara crestere prognoza in privinta dinamicii pozitive a economiei din urmatorul an fiscal (care incepe pe 1 aprilie) si a precizat ca se asteapta la un ritm de scadere a preturilor mai putin pronuntat decat cel estimat in octombrie, in particular pe fondul cresterii pretului petrolului.

Pe 29 ianuarie, in cadrul unui discurs tinut in fata legislativului nipon, ministrul nipon de finante Naoto Kan a facut un nou apel in favoarea unei politici monetare flexibile. „Ma astept ca Banca Japoniei sa sprijine economia printr-o politica monetara potrivita si flexibila, si sa pastreze un contact apropiat cu guvernul” – a declarat cu acest prilej ministrul Kan.
Abordarea din 29 ianuarie a fost usor mai ascutita decat cea adoptata in cadrul unei intalniri avute pe 22 ianuarie cu comisia de buget din camera inferioara a legislativului, cand ministrul Kan declarase ca guvernul colaboreaza in bune conditii cu banca centrala in eforturile de combatere a deflatiei. „Guvernul ar merge prea departe daca ar indica in mod specific ce politica monetara ar trebui sa adopte Banca Japoniei” – afirmase Kan pe 22 ianuarie. Declaratia a contrastat puternic cu iesirile la rampa ale lui Kan din lunile trecute.
Schimbarea de ton vizibila pe 29 ianuarie s-a datorat probabil anuntarii in aceeasi zi a datelor pentru decembrie privind preturile la nivelul consumatorilor niponi. Astfel, excluzand din calcul alimentele si energia, in ultima luna a anului trecut Japonia a resimtit o deflatie record (trebuie mentionat insa ca pentru banca centrala cea mai relevanta masura a inflatiei / deflatiei se refera la preturile la nivelul consumatorilor excluzand din calcul doar alimentele).

In opinia mea, Banca Japoniei a ratat la sfarsitul lunii trecute o buna sansa de a anunta masuri aditionale de ajustare cantitativa a politicii monetare. Chiar daca sugereaza un optimism rezervat, noile estimari macro ale bancii centrale sunt extrem de vulnerabile in cazul in care Japonia ar fi lovita de o corectie importanta a euforiei globale. Printre altele, o asemenea corectie ar genera presiuni suplimentare de apreciere a yenului, acutizand curentul deflationist deja teribil si riscand sa destabilizeze exporturile – un mix periculos pentru cabinetul premierului Yukio Hatoyama in perspectiva alegerilor pentru camera superioara a legislativului care vor avea loc la mijlocul anului.

In linia notelor pe care le-am formulat la sfarsitul anului trecut, cred ca yenul japonez si piata bondurilor guvernamentale nipone cu scadente pe termen mediu si lung stau pe un suport extrem de subtire. De aici si pana la a continua sa pariez impotriva yenului, insa, este o cale lunga.

Am abandonat pe 22 ianuarie pariul impotriva yenului intrucat nu stiam cum se va comporta moneda nipona in conditiile unei reconsiderari a riscurilor la nivel global. Avem acum o imagine in acest sens.

Faptul ca yenul a continuat sa se aprecieze in fata celorlalte valute majore dupa anuntul facut pe 26 ianuarie de catre agentia Standard & Poor’s de retrogradare a perspectivei de credit pe termen lung a Japoniei de la „stabila” la „negativa” arata pe de o parte ca pariul impotriva yenului devenise supra-aglomerat, si pe de alta parte ca repatrierile facute de investitorii niponi (efect al imploziei speculatiilor „carry trade”) eclipseaza deocamdata premise macro locale curente si perspective fundamentale pe termen mediu si lung sumbre. Un fapt care imi aminteste de anuntul similar al agentiei Standard & Poor’s in legatura cu Regatul Unit facut in luna mai a anului trecut, eveniment care nu a reusit sa deturneze corectia pozitiva a lirei sterline aparuta atunci pe fondul stabilizarii pietelor financiare internationale.


Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.


SSIF Tradeville SA nu face consultanta de investitii si nici recomandari de investitii. Rapoartele prezentate de societate reprezinta simple materiale informative care prezinta in mod obiectiv date despre piete financiare, emitenti si sectoare de activitate.

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare..


 » Adauga comentariul tau Comentarii 
 
 
» adauga
« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol

Recomanda aceasta pagina 
Daca considerati acest articol interesant il puteti recomanda unui prieten folosind formularul alaturat.
 


Newsletter SMARTfinancial


» reset
TVA
+TVA
» arhiva curs valutar