Saxo Bank: Criza Uniunii Europene, austeritatea din sectorul public si tensiunile sociale vor crea furtuna perfecta in 2012
În previziunile financiare pentru trimestrul 1 din 2012, Saxo Bank, banca daneză specializată în investitii si tranzactionări online, crede că se apropie o furtună perfectă. Presiunile din zona Euro, austeritatea din sectoarele publice si tensiunile sociale vor contribui la crearea unei furtuni pe care nicio tară nu o va putea evita, iar 2012 ar putea fi, de departe, cel mai important an de la începutul crizei financiare globale din 2008.

Schimbările dinamice din 2012 ar putea avea potentialul de a-l transforma într-un an optimist, la sfârsitul căruia lumea se va îndrepta din nou în directia bună. Însă, cum liderii UE nu au reusit să înteleagă că această criză a datoriilor suverane se referă la solvabilitate si nu la lichiditatea disponibilă, Saxo Bank crede că o nouă criză este inevitabilă, iar previziunea sa asupra cresterii economice în Europa este, în cea mai mare parte, negativă.

În SUA, desi se pare că administratia actuală ar putea încheia un acord cu Republicanii cu privire la extinderea programului reducerii taxelor, spectrul austeritătii impune accent pe compensarea reducerilor cheltuielilor în scopul unui potential progres în problema reducerilor de taxe/cheltuieli. Astfel, cresterea SUA va fi probabil ceva mai puternică decât în alte zone. În Asia, cresterea va fi probabil mult mai slabă decât se prognozează, deoarece China întâmpină dificultăti majore în reechilibrarea economiei sale. Incertitudinea este cu atât mai mare, cu cât regimul chinez este foarte capabil să impună cu forta activităti si modele de comportament.

Steen Jakobsen, Chief Economist la Saxo Bank, comentează: “Vine furtuna perfectă, dar nu trebuie să ne panicăm. Suntem încrezători că 2012 va fi anul unei mari schimbări. Dar înainte de asta, vom vedea încă un trimestru de interventii ale factorilor de decizie politică, ce se va dovedi probabil contraproductiv si ne va duce rapid într-un punct de cotitură si sperantă pentru balanta anului 2012.”

“Economia mondială a ridicat piciorul de pe acceleratie în 2011 pe măsură ce cresterea comertului exterior si stimulentele guvernamentale au dispărut, iar previziunile pentru 2012 sunt în aceeasi notă. Economiile dezvoltate se vor confrunta cu o cerere internă slabă datorată programelor de austeritate si pietelor slabe ale fortei de muncă, în timp ce economiile emergente vor experimenta o scădere a comertului exterior ceea ce înseamnă că vor trebui să se bazeze mai mult pe cererea internă, fapt care va duce la actiuni ale băncilor centrale în ideea relaxării politicilor monetare. În general, ne asteptăm ca, în 2012, cresterea mondială să scadă în continuare până la 3%.”

Saxo Bank este o bancă specializată în investitii si tranzactionări online. Banca permite clientilor să tranzactioneze instrumente valutare (FX), CFD-uri, ETF-uri, actiuni, contracte Futures, optiuni si alte instrumente derivate prin intermediul a trei platforme de tranzactionare; platforma pe bază de browser SaxoWebTrader, platforma care poate fi descărcată SaxoTrader si SaxoMobileTrader, o platformă pentru telefonul mobil. Platformele sunt disponibile în peste 20 de limbi, direct de la Saxo Bank sau prin intermediul unuia dintre clientii institutionali ai băncii.

White label reprezintă pentru Saxo Bank o zonă de business importantă si presupune personalizarea si crearea de mărci pentru platformele de tranzactionare pentru alte institutii financiare si brokeri. Saxo Bank are peste 120 de clienti white label si deserveste mii de clienti retail în peste 160 de tări.

Saxo Asset Management a fost lansat în 2009 pentru a deservi segmentul investitorilor bogati si, de atunci, si-a triplat volumul bunurilor pe care le gestionează. Saxo Bank are sediul în Copenhaga si birouri în Australia, Cehia, Franta, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Singapore, Spania, Elvetia, Marea Britanie si Emiratele Arabe Unite.