Principii ale unui sistem de tranzactionare
Un sistem de tranzactionare (ST) este un set de instructiuni care indica punctul unde se pot deschide si inchide pozitii de tranzactionare, bazandu-se pe rezultatele analizei tehnice. Un sistem de tranzactionare permite excluderea factorului aleator din procesul de tranzactionare. Aderarea stricta la sistem permite excluderea factorului emotional din tranzactionare. Din acest motiv trebuie urmate strict regulile sistemului chiar daca exista posibilitatea ca o pozitie potential profitabila sa nu fie deschisa.

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti atunci cand creati un sistem de tranzactionare este sa selectati intervalele de timp pe care veti lucra. O multime de restrictii in aceasta privinta deriva din depozitul initial si principiile managementului riscului. Perioadele de timp mai indelungate sunt acompaniate de un „zgomot financiar” mai mic decat perioadele mai scurte. Analizele tehnice efectuate pentru perioade de timp mai lungi sunt mai exacte si produc un numar mai redus de semnale false. Perioadele de timp mai indelungate sunt preferate din punct de vedere al succesului, cu toate acestea, ele necesita un depozit initial mai mare. Perioadele de timp mai scurte sunt caracterizate de un zgomot mai mare, insa, in consecinta, analiza tehnica este mai putin exacta si da mai multe semnale false.

In cazul unui depozit initial redus, nu este recomandat sa va indreptati atentia catre tranzactionarea pe intervale mai mari, este mai bine sa incercati pe cele medii si mici. Pe perioadele de timp mai mari fluctuatiile de pret nu sunt asa de evidente, dar de fapt, aceste fluctuatii pot sa fie suficient de mari incat sa va „inghita” intregul depozit initial. In consecinta, prima restrictie a sistemului de tranzactionare o constituie depozitul initial care determina alegerea intervalului de timp pe care se va lucra. Aveti in vedere ca setarile instrumentelor de analiza pentru fiecare perioada trebuie selectate individual. In plus, atunci cand se efectueaza analize pe intervale de timp mai scurte, cerintele instrumentelor de analiza trebuie sa fie cat mai exacte cu putinta.

A doua sarcina a sistemului de tranzactionare este aceea de a defini punctele de intrare in tranzactie cu ajutorul analizei tehnice. In orice ST, indiferent de instrumentele de analiza, analiza trebuie inceputa de la un interval mai mare si apoi trecut treptat la cele mai mici. Primul lucru care trebuie definit il reprezinta conditiile curente ale pietei ca intreg.

De exemplu, daca tranzactia noastra se ghideaza dupa trend, trebuie sa determinam in primul rand trendul principal. Chiar daca un semnal de cumparare apare in timpul unui trend descrescator, nu trebuie deschisa o pozitie daca folosim un asemenea sistem de tranzactionare.

Dupa aceasta, sunt analizate conditiile pietei pentru perioade de ordin mai mic. In cele din urma, va fi analizat intervalul de timp pe care se lucreaza. Daca pe acesta apare un semnal care este confirmat pe intervalul mai mare, puteti deschide o pozitie imediat. Cu toate acestea, pentru a defini punctul optim de initiere a tranzactiei, puteti sa efectuati analize suplimentare pe intervale de timp mai scurte.

Cea mai importanta sarcina a unui ST este sa determine punctul de iesire din tranzactie. Orice sistem trebuie sa furnizeze nu doar un semnal de deschidere a unei pozitii, dar sa estimeze si nivele de profit. Ordinul Take Profit trebuie plasat la acest nivel. Este de asemenea important sa se identifice si nivelul de stop loss pentru cazul in care piata se misca in directia opusa. Plasati ordinul Stop Loss la acest nivel. Cu alte cuvinte, ST trebuie sa defineasca exact pana la ce nivel trebuie lasata deschisa pozitia pentru a maximiza profitul, si sa defineasca mecanisme de stop loss in caz de miscari nefavorabile ale pietei.


Sergiu Paramanov

Branch Manager Romania al companiei de brokeraj Bulbrokers