Certinvest Tezaur - noua denumire a fondului Certinvest Monetar
Certinvest a anuntat modificarea denumirii fondului Certinvest Monetar în Certinvest Tezaur, modificarea afectând doar denumirea fondului, politica investitională rămânând aceeasi.

Modificarea apare ca urmare a intrării în vigoare a instructiunii CNVM nr.1/2012 privind organismele de plasament colectiv monetare, care se aplică fondurilor de investitii ce folosesc în denumirea lor sintagme de tipul „fond monetar”. Conform acestei instructiuni, pentru a putea folosi în denumirea lor sintagme de tipul „fond monetar”, fondurile de investitii trebuie să aplice in politicile lor investitionale conditionări mai stricte cu privire la instrumentele financiare în care investeste fondul.

Printre aceste conditionări se numără:

Scadenta titlurilor de valoare din portofoliu trebuie să fie mai mică de 397 de zile

Portofoliul investitional al fondului are o scadentă medie ponderată (WAM) de cel mult 60 de zile

Investeste în instrumente ale pietei monetare cărora li s-a acordat unul dintre cele mai înalte ratinguri de credit pe termen scurt disponibile, de către fiecae agentie de rating de credit recunoscută care a acordat un rating respectivului instrument, sau dacă, în absenta unui rating oficial, societatea de administrare conchide că respectivul instrument are o calitate echivalentă.

Dată fiind dificultatea identificării pe piata românească a instrumentelor investitionale care să răspundă noilor cerinte, si dorinta de a păstra politica investitională actuală a fondului, Certinvest a hotărât modificarea denumirii fondului Certinvest Monetar în Certinvest Tezaur, nume folosit si în trecut de acest fond.

Horia Gustă, Presedintele Comitetului Director al Certinvest declară: „Am decis să schimbăm numele fondului în Certinvest Tezaur, pentru a respecta prevederile Instructiunii CNVM nr. 1/2012. Politica investitională a fondului s-a dovedit una profitabilă pentru investitori, asa că ne dorim să o păstrăm. Fondul Certinvest Tezaur se va încadra de acum în categoria fondurilor de obligatiuni, păstrându-si însă lichiditatea pentru investitori: ei vor putea investi oricând fără comisioane, si vor putea răscumpăra oricând fără comisioane din acest fond, plata fiind făcută în maximum 2 zile lucrătoare. Am revenit la denumirea Tezaur, numele sub care a operat fondul în perioada 1999-2008, pentru că beneficiază încă de sonoritate în rândul investitorilor Certinvest.”

CNVM a aprobat schimbarea denumirii fondului în Certinvest Tezaur în data de 1 martie 2012. Fondul a fost autorizat prin Decizia CNVM 626 din data de 05.02.2004 si este înscris în Registrul CNVM cu numărul CSC06FDIR/ 400013 din data de 05.02.2004. Depozitarul fondului este BCR.

Certinvest a luat fiintă în anul 1994 si are în prezent în administrare active de aproximativ 34 milioane euro, distribuite în 15 fonduri de investitii, dintre care 9 deschise, fiecare dintre ele orientat catre alt tip de investitii:

Certinvest XT Index (fond de indice-actiuni),

Certinvest BET Index (fond de indice-actiuni),

Certinvest BET-FI Index (fond de indice-actiuni),

Certinvest Short Fund (fond de actiuni cu strategie short)

Certinvest Dinamic (fost Intercapital - fond diversificat dinamic),

Certinvest Prudent (fost Capital Plus - fond diversificat defensiv),

Certinvest Obligatiuni (fost Orizont – fond de obligatiuni)

Certinvest Tezaur (fost Monetar - fond de obligatiuni) si

Certinvest Next Generation (fond diversificat flexibil pentru acumularea de economii în beneficiul copiilor)

precum si 6 fonduri inchise de investitii: Certinvest Artă Rmânească, Certinvest Absolute Return, Certinvest Everest, Certinvest Leader, Certinvest Green si Certinvest Properties RO.

Certinvest se remarcă în piată si ca un lider în administrarea portofoliilor private de investitii, cu o cotă de piată de 49,3% pe acest segment.