Franklin Templeton - doi ani de la preluarea mandatului Fondului Proprietatea
Franklin Templeton Investment Management Limited aniversează doi ani de la preluarea mandatului de manager de investiţii şi administrator unic al Fondul Proprietatea S.A. (“Fondul”) şi subliniază principalele realizări, prezentând în acelaşi timp planurile de viitor.

Dr. Mark Mobius, Preşedinte Executiv al Templeton Emerging Markets Group, a declarat: “Este un moment foarte bun atât pentru a sărbători, cât şi pentru a reflecta asupra progreselor înregistrate până acum. Suntem foarte mândri de realizările noastre şi rămânem dedicaţi viziunii noastre pe termen lung de a genera valoare pentru acţionarii Fondului. Succesul Fondului depinde într-o mare măsură de reforma companiilor de stat. Aşteptăm cu interes accelerarea programului de listari la bursă al Guvernului şi implementarea managementului profesionist, care ar trebui să contribuie la creşterea performanţelor acestor companii. Ne păstrăm neschimbat angajamentul de a realiza listarea secundară la Bursa de Valori din Varşovia (“BVV”), aprobată de acţionari în data de 27 iunie 2012. O listare secundară ar fi un important pas înainte în direcţia creşterii vizibilităţii în Europa de Est a unor companii româneşti foarte eficiente şi bine conduse. Credem cu tărie că succesul Fondului se va reflecta pozitiv asupra atractivităţii României ca destinaţie de investiţii pentru comunitatea internaţională”.

Greg Konieczny, Manager de Fond al Fondului Proprietatea, a adăugat: “De când am început să administrăm Fondul, în urmă cu doi ani, având în vedere deţinerile din portofoliu pe care le-am moştenit, am demarat, inevitabil, un proces de transformare a modului în care sunt conduse companiile de stat. Acest proces nu a fost lipsit de greutăţi, dar am făcut mari progrese în aducerea pe agenda publică a unor subiecte importante, cum ar fi guvernanţa corporativă, privatizările prin listarea la bursă şi managementul profesionist. Cu ajutorul Guvernului, al autorităţilor de reglementare a pieţei şi al comunităţii de investiţii, ne aşteptăm cu siguranţă ca, în viitorul apropiat, aceste obiective să fie realizate deplin, deoarece sunt decisive pentru atingerea potenţialului companiilor de stat din România, inclusiv al celor din portofoliul Fondului”.

Intrând în al treilea an de mandat ca Manager de Fond al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny a schiţat planurile de viitor ale echipei de investiţii: “Rămânem dedicaţi scopului nostru de a creşte valoarea Fondului pentru acţionarii noştri şi vom continua să depunem eforturi active, spre beneficiul Fondului şi al României. În privinţa paşilor următori, priorităţile noastre pe termen scurt continuă să fie: (a) realizarea celui de-al doilea program de răscumpărare al acţiunilor proprii şi (b) listarea cu succes la BVV. Pe termen mediu şi lung, vom continua să încurajăm activ autorităţile şi conducerile companiilor să implementeze planurile de introducere a managementului profesionist în companiile de stat. Cu privire la planul de privatizări al României, sperăm, desigur, ca în prima jumătate a anului 2013 să se desfăşoare câteva oferte publice iniţiale importante, fapt care ar transmite un semnal pozitiv pieţei”.

Vivek Kudva, Managing Director pentru India şi Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa (CEEMEA), a adăugat: “Având în vedere amploarea resurselor locale ale Franklin Templeton, avem capacitatea să menţinem un angajament ridicat la faţa locului, pentru a ne atinge obiectivele pe termen lung. Suntem mândri de reuşitele echipei noastre dedicate administrării Fondului Proprietatea, un mandat unic şi dificil, dar care aduce în acelaşi timp şi multă satisfacţie”.

Unele dintre cele mai importante obiective realizate în primii doi ani de Franklin Templeton au fost:

Listarea cu succes a Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în ianuarie 2011, fapt care a avut o contribuţie semnificativă la lichiditatea, capitalizarea şi volumul de tranzacţionare ale pieţei româneşti de capital.

Listarea a adus în atenţia marilor investitori instituţionali străini atractivitatea României ca destinaţie de investiţii şi, drept rezultat, de la listarea Fondului, ţara a beneficiat din partea investitorilor străini de peste 700 de milioane de euro în investiţii de portofoliu în acţiunile Fondului Proprietatea.

"Am pledat public în faţa autorităţilor guvernamentale pentru listarea companiilor de stat la bursă, implementarea managementului profesionist şi standarde internaţionale de guvernanţă corporativă, ca modalităţi de a genera valoare, a creşte transparenţa şi a permite creşterea eficienţei acestor companii, dintre care multe se găsesc în portofoliul Fondului".

Creşterea responsabilităţii şi a standardelor de guvernanţă corporativă în companiile din portofoliu prin supravegherea continuă a managementului companiilor de stat.

"Ne-am angajat puternic în eforturi de acţionar activ, prin contestarea deciziilor care sunt în detrimentul celor mai bune interese pe termen lung ale acţionarilor Fondului şi întărirea poziţiei de acţionar minoritar a Fondului".

Realizarea unei analize strategice a cererii din partea investitorilor, pregătirea unui plan şi primirea aprobării acţionarilor pentru listarea Fondului la BVV, în scopul creşterii vizibilităţii Fondului şi al atragerii de cerere suplimentară pentru acţiuni.

Finalizarea primului program de răscumpărări pentru achiziţionarea a 1,7% din acţiunile existente şi autorizarea din partea acţionarilor pentru demararea unui al doilea program de răscumpărări, în scopul achiziţionării a încă 7,9% din totalul acţiunilor existente.

Plata dividendelor către acţionarii Fondului pentru anii fiscali 2008, 2009, 2010 şi 2011, în sumă totală de 2,039 miliarde de lei sau 0,15155 lei pe acţiune.

Administrarea activă a Fondului în perioade de volatilitate ridicată, cu scopul de a proteja şi mări valoarea Fondului.

Ridicarea restricţiilor de vot şi introducerea principiului “o acţiune egal un drept de vot”, punând astfel Fondul cu adevărat în mâinile acţionarilor săi.

Promovarea continuă a Fondului în rândul unei baze largi de investitori instituţionali străini, incluzând circa 500 de întâlniri bilaterale în 15 ţări, precum şi două evenimente speciale pentru analişti şi investitori.

Îmbunătăţirea semnificativă pentru acţionari şi public a transparenţei Fondului şi a companiilor din portofoliul său, prin comunicare continuă şi dezvăluirea de informaţii despre Fond şi companiile la care acesta are deţineri.

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea („Fondul”) a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este aprecierea pe termen lung a capitalului prin investiţii în principal în acţiuni româneşti.

Franklin Templeton şi-a stabilit un birou în Bucureşti în mai 2010, cu o echipă de 27 de angajaţi, incluzând 6 specialişti locali în investiţii sprijiniţi de cei peste 40 de manageri de portofolii şi analişti din cadrul echipei lărgite a Templeton Emerging Markets.

Franklin Templeton Investment Management Limited este o filială a Franklin Resources, Inc. [NYSE:BEN], o organizaţie globală de management al investiţiilor care operează sub denumirea Franklin Templeton Investments. Franklin Templeton Investments furnizează soluţii globale şi locale de management al investiţiilor administrate de echipele de investiţii ale Franklin, Templeton, Mutual Series, Fiduciary Trust, Darby şi Bissett. Compania situată în San Mateo, California, are mai mult de 60 de ani de experienţă în investiţii şi administrează active în valoare de peste 731 miliarde dolari, conform datelor disponibile la data de 31 august 2011.