A treia editie a zilelor analistilor si investitorilor organizata de Fondul Proprietatea

Franklin Templeton Investment Management Limited UK, Sucursala Bucureşti, în calitate de Administrator Unic şi Manager de Fond al S.C. Fondul Proprietatea S.A. (“Fondul”) anunţă că a avut loc cea de-a treia ediţie a Zilelor Analiştilor şi Investitorilor. Scopul principal al acestui eveniment, organizat în Bucureşti şi în afara Capitalei, la companiile din portofoliu, pe 21-22 noiembrie, a fost acela de a permite investitorilor instituţionali, locali şi străini, precum şi analiştilor interesaţi de Fondul Proprietatea, să beneficieze de o perspectivă aprofundată asupra acestuia, a strategiei de investiţii şi a companiilor din portofoliu.

La eveniment a participat un număr record de peste 100 de investitori instituţionali şi analişti locali şi internaţionali, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor statului, ai autorităţilor de reglementare a pieţei, instituţiilor internaţionale, companiilor din portofoliu, dar şi diplomaţi străini.

Prima zi a evenimentului a inclus vizite la rafinăria şi la centrala electrică pe gaze din Ploieşti ale OMV Petrom şi la mina de sare din Slănic Prahova a Salrom. A doua zi a constat în discursuri şi prezentări ale Managerului de Fond, Ambasadei Statelor Unite, Guvernului României, Fondului Monetar Internaţional, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Bursei de Valori Bucureşti, precum şi în prezentări din partea conducerilor unora dintre cele mai mari companii din portofoliu: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Romgaz şi E.ON România.

Dr. Mark Mobius, Preşedintele Executiv al Templeton Emerging Markets Group, a declarat: ”Zilele Analiştilor şi Investitorilor oferă posibilitatea obţinerii unei mai bune înţelegeri a modului în care operează companiile din portofoliul Fondului, prin vizite locale şi prin interacţiunea cu managementul de top. De asemenea, investitorii şi analiştii au posibilitatea de a fi puşi la curent cu implementarea regulilor de guvernanţă corporativă în companiile de stat – o problemă de mare interes pentru cei care intenţionează să investească în România şi în Fond – precum şi cu statutul celor mai importante acţiuni corporative ale noastre, cum ar fi iniţierea programului de răscumpărări şi listarea secundară. La rândul lor, companiile din România le pot arăta marilor investitori internaţionali modul în care operează, comparativ cu alte companii similare din regiune”.

Greg Konieczny, Manager de Fond al Fondului Proprietatea, a comentat: “Facilitarea interacţiunii dintre investitori şi analişti, pe de-o parte, şi managementul de top al companiilor, pe de altă parte, este un element cheie al eforturilor noastre de promovare a Fondului şi a României. Până în prezent am atras aproximativ 750 milioane de euro în investiţii de portofoliu în Fondul Proprietatea, sumă care reprezintă în esenţă una din cele mai mari investiţii străine în ţară. Am fost impresionaţi de prezenţa numeroasă a investitorilor şi sperăm că acest interes va îmbunătăţi vizibilitatea Fondului ca o oportunitate de investiţii atractivă în rândul investitorilor locali şi internaţionali, şi că se va reflecta, în cele din urmă, în preţul acţiunilor”.

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea („Fondul”) a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este aprecierea pe termen lung a capitalului prin investiţii în principal în acţiuni româneşti.

Franklin Templeton şi-a stabilit un birou în Bucureşti în mai 2010, cu o echipă de 28 de angajaţi, incluzând 6 specialişti locali în investiţii sprijiniţi de cei peste 40 de manageri de portofolii şi analişti din cadrul echipei lărgite a Templeton Emerging Markets.