BCR Banca pentru Locuinte: in 2014, creditele au crescut cu 33%, iar depozitele cu 27%

BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL), liderul pietei de economisire-creditare pentru domeniul locativ, a înregistrat în cursul anului 2014 o crestere a depozitelor cu 27%, ajungând la peste 2,5 miliarde lei.

În portofoliul BCR Banca pentru Locuinte există peste 362.000 de contracte pe baza cărora clientii au economisit peste 2,5 miliarde lei. Valoarea contractelor încheiate în cursul anului 2014 a fost de 3,3 miliarde lei, cu 37% mai mare decât valoarea contractelor încheiate în cursul anului 2013 (2,4 miliarde lei).

„BCR Banca pentru Locuinte a continuat trendul crescător si în anul 2014, consolidându-si pozitia de lider de piată în sectorul de bănci de economisire-creditare din România. Desi contextul economic a rămas unul dificil, clientii BCR Banca pentru Locuinte au continuat să economisească si să investească pentru îmbunătătirea locuintelor lor. Astfel, în cursul anului 2014, depozitele atrase de bancă au înregistrat cresteri de 27% fată de anul 2013, iar portofoliul băncii a depăsit 362.000 contracte de economisire-creditare”, a declarat Carmen Schuster, Presedinte BCR Banca pentru Locuinte.

Portofoliul de credite acordate de BCR Banca pentru Locuinte S.A. a crescut cu 33%, depăsind 152 milioane lei la finalul anului 2014, în comparatie cu 114 milioane lei la finalul anului 2013.

BCR Banca pentru Locuinte oferă doar produse de creditare în lei, cu dobândă fixă pe toată perioada contractului, de 4,44% pe an pentru creditele Intermediare si Anticipate, si, respectiv, de 5% pe an pentru creditele Bauspar. Astfel, produsele BCR Banca pentru Locuinte nu sunt afectate de riscurile valutare si de riscurile de crestere a dobânzii.

Clientii sunt atrasi în continuare de stabilitatea sistemului de economisire-creditare, în cadrul căruia caracteristicile produselor sunt fixate si cunoscute încă din momentul semnării contractului. Astfel, clientul cunoaste de la început dobânda fixă oferită de bancă în etapa de economisire (2% pe an) si dobânda fixă percepută pe toată durata etapei de creditare.

Mai mult decât atât, BCR Banca pentru Locuinte nu percepe niciun comision  de analiză a creditului si niciun comision la evaluarea imobilului adus în garantie. si în cazul rambursării anticipate comisionul este ZERO, iar asigurarea de viată este gratuită.

„Portofoliul total de credite acordate de BCR Banca pentru Locuinte a înregistrat o crestere substantială în ultimul an, de 33%, de la cca. 114 milioane RON la finalul anului 2013, la peste 152 milioane RON la finalul anului 2014. Activitatea de creditare este încă la început, portofoliul de contracte al BCR Banca pentru Locuinte fiind încă tânăr, astfel încât putem considera că acest trend crescător se va continua si în următoarea perioadă, când multe dintre contractele de economisire-creditare vor ajunge la repartizare si clientii vor putea accesa creditele Bauspar, cu dobândă fixă de 5% pe an pe toată perioada contractului”, a declarat Carmen Schuster, Presedinte BCR Banca pentru Locuinte.

Începând cu anul 2014, BCR Banca pentru Locuinte dezvoltă împreună cu Asociatia Monumentum si Global Heritage Fund un proiect special pentru finantarea accesibilă a restaurării si amenajărilor (reabilitării) caselor traditionale. Solutia financiară a BCR Banca pentru Locuinte pentru proprietarii acestor case este un credit special în lei, cu dobândă fixă de 5% pe an pe toată perioada creditului.

„Suntem constienti de importanta arhitecturii traditionale pentru imaginea localitătilor din România. Aceste clădiri conferă peisajului urban si rural o identitate specială, sunt purtătoare de istorie locală si de memorie culturală a comunitătii respective. Dorim să sustinem si financiar restaurarea acestui patrimoniu care conferă frumusete localitătilor noastre. În colaborare cu Asociatia Monumentum si Global Heritage Fund venim în întâmpinarea proprietarilor care locuiesc într-o casă traditională si doresc să păstreze specificul acesteia. Oferim credite cu dobândă redusă de 5% pe an si fixă pe toată durata contractului. Este o încurajare pentru proprietarii care se angajează în demersul de restaurare a caselor lor traditionale”, a declarat Carmen Schuster, Presedinte BCR Banca pentru Locuinte.

De exemplu, pentru un proiect de restaurare de 9.000 lei, clientul plăteste lunar între 60 – 70 lei pe o perioadă de circa 14 ani. În plus, dacă economiseste în prealabil clientul obtine toate avantajele contractului de economisire - creditare – dobânda si prima de stat, reprezentând 25% din suma economisită (cel mult echivalentul în lei a 250 Euro/an.)

Alte avantaje ale contractelor de economisire-creditare pentru domeniul locativ prin intermediul BCR Banca pentru Locuinte sunt prima garantată de stat acordată în perioada de economisire, care, pe perioada de economisire recomandată (5 ani), generează pentru clienti sume pe care nu le pot obtine din alt produs financiar de pe piată, dobânzile fixe oferite pentru toată durata contractului si, nu în ultimul rând, siguranta depunerilor – garantate de către Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. Adiacent, sistemul încurajează economisirea, sprijină relansarea creditării precum si îmbunătătirea fondului locativ.

În ceea ce priveste destinatiile creditelor pentru domeniul locativ acordate de către BCR Banca pentru Locuinte, majoritatea creditelor accesate de către clienti sunt pentru modernizări, renovări, reabilitări sau amenajări ale locuintelor existente, urmate de creditele pentru achizitia si pentru constructia de locuinte. Situatia înregistrată de portofoliul de credite al BCR Banca pentru Locuinte reflectă si tendintele evidentiate în cea mai recentă cercetare de piată realizată de bancă, respectiv rezultatele privind intentiile  românilor de a investi în îmbunătătirea locativă.

Astfel, 56% dintre români intentionează să investească în următorii 5 ani si 29% în următoarele 12 luni. Planurile specifice pentru investitiile locative din următorul an sunt legate de renovarea locuintei (13%), reparatii ale instalatiilor sanitare si electrice (9%), izolarea termică (8%), reparatii structurale (7%), instalarea unui sistem de încălzire (5%) sau lucrări privind acoperisul / terasa (5%).
Celelalte planuri specifice sunt: achizitia unui teren (6%), investitii în locuinta de la tară (5%), cumpărarea unei locuinte (4%) si constructia unei locuinte (3%).

BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL), subsidiară a GRUPULUI BCR specializată în economisirea si creditarea domeniului locativ în sistem colectiv, a fost lansată în iulie 2008. Principalii actionari sunt Banca Comercială Română (BCR), România – actionar majoritar cu 80% din actiuni – si S Bausparkasse der oesterreichischen Sparkassen, bancă specializată în economisire-creditare a Grupului ERSTE, Austria  – 20% din actiuni.