Senator WINE: 1.200.000 de sticle de vin vor fi trimise la export in 2015

Producătorul de vinuri Senator WINE asteaptă în 2015 o dublare a cantitătii de vin vândute în afara României. “Din 2009 facem eforturi consistente pentru a iesi cu vinurile noastre în afara tării, în ultimii ani reusind să facem contracte bune în China, Japonia si Rusia. Acesta este si motivul pentru care ne asteptăm ca anul acesta să trimitem la export 1.200.000 de sticle de vin, până în luna mai având deja comenzi de peste 600.000 de sticle”, declară George Neacsu, director Senator WINE.

Senator WINE exploatează aproximativ 800 hectare de vie în patru zone ale tării la Husi, Vrancea, Însurătei si Tirol. Din 2009, compania a demarat un amplu proces investitional în valoare 9 milioane de euro, constând în replantări de vită de vie si în retehnologizarea cramei de la Odobesti. Suma totală investită de la înfiintare până în prezent atinge 14 milioane de euro.

“Eforturile investitionale din ultimii ani trebuiau completate de o strategie de vânzare care să asigure o perspectivă consistentă a afacerii. Din acest motiv am hotărât să ne îndreptăm spre export, în special prin consolidarea parteneriatelor cu China. Pentru anul viitor vizăm o dezvoltare mai accentuată a vânzărilor si în tări ca Polonia, Marea Britanie si SUA”,  precizează Geroge Neacsu.

„Desi nu ne place să auzim asta, din păcate România încă nu există pe harta mondială a producătorilor de vin, în ochii consumatorilor străini, chiar dacă în lume ne aflăm pe locul 12, iar în Europa pe 6, ca nivel al productiei. Este un cliseu generat la nivel intern faptul că vinurile românesti au o traditie recunoscută în afară. Nu este nici pe departe asa, iar noi trebuie să ne luptăm să promovăm ideea că tara noastră chiar este un producător important de vin de calitate. Unii dintre producătorii români chiar reusesc în acest demers si atunci surpriza celor de afară este foarte mare la degustări”, explică George Neacsu.

Cresteri mici, dar sigure pe piata BIO

Senator WINE a dezvoltat în urmă cu 10 ani la Însurătei (Brăila) cea mai mare podgorie de vită de vie organică din Sud Estul Europei, pe o suprafată de 246 hectare. Aici se cultivă Feteasca Neagră, Băbească Neagră si Fetească Albă, reunite în gama de vinuri ecologice OMNIA. De asemenea, la Însurătei se mai cultivă Cabernet Sauvignon, Shiraz, Chardonnay si Pinot Gri, pentru game premium de vin, care merg în general la export.

“Piata din România este încă timidă în ceea ce priveste consumul de vin BIO. Dar, de la an la an, se văd schimbări si asta si datorită marilor lanturi de magazine care au început să aibă rafturi din ce în ce mai generoase dedicate produselor BIO, dar si a micilor magazine care vând astfel de produse. Tendinta este clar de crestere, iar acest lucru se vede si în vânzările noastre pe acest segment, care s-au mărit cu 20%, în primele cinci luni, comparativ cu anul trecut”, mai adaugă George Neacsu.

Senator WINE are în portofoliu sapte game de vin. Gama “tractor” pentru piata din România este Monser, cu 9 soiuri 100% românesti: Fetească Neagră, Băbească Neagră, Băbească Gri, Zghihară, sarbă, Fetească Regală, Fetească Albă, Tămâioasă Românească si Busuioacă de Bohotin. Gamei Monser i se adugă OMNIA (BIO) si SUAV pentru zona de retail. Pentru HoReCa au fost dezvoltate vinurile din gamele VARIUS, GLIA, HEREDITAS si cupajele Senator PRIVATE COLLECTION.  În 2014 compania a înregistrat o cifră de afaceri de 13 milioane de lei.