Evenimentele culturale romanesti - destinatie de calatorie pentru turistii straini

Evenimentele culturale romanesti sunt cunoscute pe plan european si international si reprezinta o destinatie atat pentru turistii pasionati de cultura, cat si pentru profesionistii activi in diverse sectoare culturale, precum cei din lumea filmului sau a muzicii.

Potrivit datelor Tripsta, dintre evenimentele culturale romanesti care atrag un numar important de turisti straini fac parte Bienala de la Bucuresti (25 mai – 22 iulie),  Festivalul International de Film Transilvania – TIFF (29 mai – 7 iunie), FITS (12-21 iunie), precum si Festivalul international ”George Enescu”, care urmeaza sa se deruleze, anul acesta, in perioada 30 august – 20 septembrie.

Cu ocazia Bienalei, turistii straini si-au rezervat calatoriile cu 33 de zile in avans, petrecand cu aceasta ocazie circa doua saptamani in Romania (13 zile). Cel mai din timp au planificat calatoria la Bienala – cu 46 de zile inainte de data plecarii – turistii din Norvegia, care au petrecut cu aceasta ocazie si cele mai lungi vacantein Romania, de circa 20 de zile. La polul opus s-au aflat turcii, care si-au rezervat zborurile cu numai 12 zile inainte de eveniment si au petrecut in medie o saptamana la Bucuresti.

Bienala bucuresteana a atras numerosi turisti, majoritatea plecand spre Romania din Marea Britanie (13%), Grecia (10%), Germania (7%), Turcia si Norvegia (6% fiecare), Austria (5%), Cehia, Spania si Franta si Olanda (4% fiecare), in timp ce restul (37%) au venit la Bucuresti calatorind dinspre alte destinatii.

Calatoriile la TIFF s-au bucurat de o planificare atenta din partea turistilor din strainatate, care si-au rezervat zborurile catre Cluj Napoca cu 41 de zile inaintea plecarii, pentru sejururi medii cu durata de cinci zile. Grecii (14%) au stiut cu 65 de zile in avans ca vor participa la TIFF, moment in care si-au rezervat si zborurile pentru calatorii cu durata medie de 10 zile la Cluj. Pe de alta parte, romanii au reprezentat 14% din numarul total de turisti care au mers la Cluj pentru a participa la TIFF, rezervandu-si cu 12 zile in avans pentru a petrece in medie 3 zile la festival.

Potrivit datelor Tripsta, cei mai multi turisti care au venit din strainatate pentru a participa la TIFF au fost suedezi (58%) – care au efectuat deplasari cu durata de patru zile, rezervandu-si zborurile cu 45 de zile in avans – dar si greci si portughezi (14% fiecare).

Atunci cand vine vorba de Festivalul International George Enescu, alcarui editie de anul acesta se va derula intre 30 august si 20 septembrie, majoritatea turistilor straini si-au rezervat zborurile cu 35 pana la 81 de zile in avans, planuind sa petreaca la eveniment intre trei si 12 zile.

Cel mai mare numar de calatori straini care vin la Festivalul International ”George Enescu” zboara catre Bucuresti din Marea Britanie (20%), Germania (10%), Cehia, Grecia si Turcia (7% fiecare), Italia (5%) si Austria, Cipru si Portugalia (4% fiecare) si Franta (3%), in timp ce altii – romani si straini (26%) – calatoresc la Bucuresti venind dinspre alte destinatii.

Turistii care care si-au planuit deplasarea la Festivalul Enescu cu cel mai mult timp in avans sunt din Germania, ei rezervandu-si zborurile cu 81 de zile inaintea plecarii, pentru sejururi medii de 12 zile la Bucuresti, si din Cehia (zboruri rezervate cu 56 de zile in avans pentru sejururi cu durata medie de trei zile). La fel ca si turistii germani, britanicii intentioneaza sa petreaca 12 zile la Bucuresti in perioada festivalului de muzica clasica, insa acestia si-au rezervat zborurile ceva mai tarziu - cu doar 54 de zile in avans.