Pontaj in Excel versus soft special pentru pontaj

In prezent, mediul economic este tot mai competitiv, iar organizatiile care activeaza pe piata trebuie sa se adapteze astfel incat sa poata activa cu succes pe aceasta piata dinamica. Resursele umane sunt cea mai importanta valoare pentru o companie, de aceea atat corporatiile, cat si IMM-urile care cresc puternic investesc in cursuri de specializare, team-building-uri si in alte asemenea aplicatii utile angajatilor.

Se asteapta insa ceva si de la angajati: flexibilitate maxima. Tot mai multe companii pun accent pe acest aspect, mai ales in retail. Programul part-time, turele diferite zi de zi, orele lucrate noaptea, in week-end sau in deplasare, orele suplimentare si concediile faramitate pe tot parcursul anului sunt o realitate pe care multi angajati o accepta in schimbul unor beneficii suplimentare in pachetul salarial.

In aceste conditii, sarcinile departamentului de resurse umane devin tot mai complexe. In marile companii, acolo unde exista puncte de lucru (chiar si in localitati diferite), departamentul central de HR functioneaza in relatie cu anumite persoane din diverse locatii, ce realizeaza planificarea orelor de munca si care trebuie sa se coordoneze cu specialistii care intocmesc toate registrele legale pentru pontaj.

 

Toate aceste procese sunt extrem de importante pentru functionarea companiei. Pe de o parte, managementul general al firmei depinde eficienta planificarii resurselor umane. Pe de alta parte, legislatia este ferma in domeniu, iar erorile pot cauza nu doar probleme interne in firma, ci si amenzi de foarte mare valoare.

Conform unui articol realizat de specialistii HRP, spre deosebire de pontajul in Excel, un soft de pontaj genereaza mai mult decat o fisa de pontaj, "oferind departamentului de HR posibilitatea sa inregistreze si sa administreze cu usurinta o multitudine de informatii legate de evidenta timpului lucrat pe tipuri de ore: ore de noapte, ore suplimentare, ore in timpul sarbatorilor legale, ore de recuperare etc. Totodata, o astfel de aplicatie poate fi primul pas pentru calculul salarial". Pe www.hrp.ro pot fi aflate informatii suplimentare despre aplicatiile care eficientizeaza munca departamentului de HR. De asemenea, exista exemple de succes de implementare de software de acest gen in companii cunoscute si chiar in institutii publice.