Presiunile inflationiste din Regatul Unit raman intacte - editorial Tradeville
Notam ieri ca premisele initiale care m-au determinat la sfarsitul lunii trecute sa formulez ipoteza unei deprecieri a monedei unice europene in fata lirei sterline raman intacte.

Luna trecuta, proiectul european a riscat sa se dezintegreze. In cel mai bun caz, deciziile istorice luate pe 9 mai la Bruxelles arunca zona euro intr-o lunga si dureroasa perioada de convalescenta, care se poate manifesta in forma unui soc deflationist. Iar pentru a preveni o criza la nivelul sistemului bancar, Banca Centrala Europeana va trebui sa asigure o lichiditate remarcabila in pietele monetare europene, adoptand mantra mentinerii dobanzilor la niveluri exceptional de mici pentru o perioada extinsa de timp.

Situatia din Regatul Unit ramane aproape diametral opusa. Banca Angliei se retrage din actiunile de relaxare monetara cantitativa. In fiecare din cele cinci luni ale anului pentru care au fost publicate date, rata inflatiei a depasit targetul bancii centrale. Ajustarea de urgenta a bugetului pe care ministrul de finante George Osborne o va anunta pe 22 iunie ar putea include o noua majorare a taxei pe valoarea adaugata, de la 17,5% la 20%.

Orice speculatie plasata pe piata forex reprezinta de fapt un pariu de valoare relativa. O larga serie de premise fundamentale britanice continua sa fie sumbre. Ipoteza unei deprecieri a monedei unice europene in fata lirei sterline, insa, presupune ca in privinta anumitor capitole premisele observabile in zona euro sunt chiar mai sumbre decat cele din Regatul Unit.

Miercuri 16 iunie 2010 de la ora 18:30, va avea loc un nou webinar macro-global Tradeville. Participarea este libera, inscrierea putand fi facuta accesand site-urile Tradeville sau TradevilleFX.


Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.


SSIF Tradeville SA nu face consultanta de investitii si nici recomandari de investitii. Rapoartele prezentate de societate reprezinta simple materiale informative care prezinta in mod obiectiv date despre piete financiare, emitenti si sectoare de activitate.

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.