transport caini, transport catei, transport caini international, transport catei international, transport pisici, transport pisici international, transport animale, transport animale de companie, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini franta, transport caini belgia, transport caini pret, transport pisici germania, transport pisici anglia, transport animale anglia, transport animale germania, transport caini romania
Curs Valutar 28-03-2024 4.5892 lei 4.971 lei

 



A fost lansat Catalogul Persoanelor Fizice Autorizate click aici pentru detalii

ora exacta

Inele de logodna

Imobiliare, real estate

cosuri cadou Gourmetgift

Laronef

Contabilitate Constanta

service frigidere reparatii

Expert Contabil Constanta

Servicii curatenie Cluj

Deblocari usi metalice

Asfaltari Bucuresti

lac de pescuit cluj

Info, blog

reparatie frigidere Bucuresti

Curs Valutar E-ziare.ro


 
Contact & Despre noi
Politica de confidentialitate
SMART financial - © Smart Press
Stocheaza documente in cloud


« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol
Adaugat in data de 03-03-2014

Ne intoarcem la Zidul Berlinului? Rusia, Ucraina si pietele de capital - editorial Saxo Bank

Ne intoarcem la Zidul Berlinului? Rusia, Ucraina si pietele de capital - editorial Saxo Bank

Escaladarea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina peste week-end, coroborată cu o creștere agresivă a dobânzii la banca centrală, este doar o parte a poveștii ruse, cu un indice PMI aflat sub pragul de 50.0 pentru a patra lună consecutiv.

Am vizitat Rusia acum mai puțin de o lună și am plecat îngrijorat: din 2007/08 nu mi s-au pus atâtea întrebări legate de “criză” de la investitori, clienți și presă. Totul era legat de rubla slabă, de criza piețelor europene și de starea precară a Rusiei.

Să fie limpede, totuși: Rusia e una dintre destinațiile mele favorite, deși m-a întâmpinat cu -15 grade Celsius, data trecută!

Din punctul meu de vedere, Rusia este acum încolțită politic, economic și strategic. Nu voi face nicio declarație politică despre Ucraina acum, pentru că mi se pare că vorbește de la sine. Dar permiteți-mi să vă aduc aminte de Georgia: a dus la unul dintre cele mai mari sell-off-uri din istoria bursei de la Moscova (moment simultan crizei financiare) și, portivit analiștilor, avem și un șablon… olimpic prin care interpretăm similitudinile. În 2008, Putin era plecat din țară și urmărea deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing. Anul acesta, Putin a folosit Olimpiada de la Soci pentru a escalada situația.

Obiectivul fiind de a atrage atenția asupra Olimpiadei pentru a scăpa nepedepsit pentru ceva brutal…

Economia Rusiei a lăsat în urmă surplusul de cont curent de 6-8% pentru a intra în deficit anul acesta sau anul viitor, în pofida costurilor crescute ale energiei. Creșterea din 2013 a fost mai mică de 1.3%, față de prognoza guvernamentală de 3.0% - anul acesta vom vedea Rusia în recesiune, potrivit calculelor mele economice, asta dacă nu este implementată o reformă autentică.

Noul guvernator al băncii centrale a fost curajos și a aplicat o politică monetară mai strictă pe care aș interpreta-o drept o politică tip “mai bine o criză mică acum, decât una mare mai târziu”, luând în calcul împrumuturile nesecurizate care au luat-o razna, cele 83 de regiuni care au un deficit de 100 miliarde USD fără ca Moscova să aibă vreun control asupra pușculiței și cu o clasă politică angajând cheltuieli mai mari decât își poate permite. 

Modelul rus este amenințat – Rusia are toate resursele naturale, umane și geografice de a fi o super putere, dar e nevoie de reforme economice chiar în acest moment.

Ca în 1989, ursoaica Rusia este obosită și riscăm ca Ucraina să devină noul Zid al Berlinului, numai că de data asta căscând o prăpastie, nu ridicând un zid. Să ne aminim, așadar, că nimeni nu are de câștigat dintr-o asemenea poveste! Europa are nevoie de energia Rusiei; Rusia are nevoie de inginerii Europei, de oamenii de afaceri, dar acum suntem foarte aproape de povestea din 1989. În mod ironic, se apropie aniversarea a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

Concluzie:

Rusia și Ucraina devin rapid un revers al Zidului Berlinului. Economic și politic, avem cu toții de pierdut. Asta va crește volatilitatea, iar piețele de acțiuni vor fi sub o presiune care ne va aminti de ce s-a întâmplat în 1998, la devalorizare.

Orice criză majoră are un catalizator – cred că Rusia/Ucraina reprezintă unul. Avem o criză și mai mare, dincolo de asta: cea de leadership politic, care mă îngrijorează total. Rubla (RUB) va continua să slăbească, iar piața globală de acțiuni ar putea intra în proces de deleverage.

Steen Jakobsen, economist sef, Saxo Bank A/S

.


 » Adauga comentariul tau Comentarii 
 
 
» adauga
« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol

Recomanda aceasta pagina 
Daca considerati acest articol interesant il puteti recomanda unui prieten folosind formularul alaturat.
 


Newsletter SMARTfinancial


» reset
TVA
+TVA
» arhiva curs valutar